Sezaryen doğum karından bir kesi ile uterusa ulaşıp bebeğin vajinal yolla değil de bu kesiden doğurtulması operasyonudur.
Birkaç istisna dışında her kadın normal doğum yapabilecek yeteneğe sahiptir. Kadın bedeni gebelik boyunca doğum eylemi için yeterli hazırlığı yapar. Bu nedenle anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokacak bir durum yoksa normal doğum tercih edilmelidir. Adı üstünde NORMAL doğum. Sezaryense bir operasyon ismidir. Sezaryenle doğan bebeklerin daha zeki oldukları, daha sağlıklı oldukları ve sezaryenle doğum yapıldığında annenin hiç ağrı hissetmeyeceği gibi düşüncelerde gerçeklik payı yoktur.
Bu sebepler sezaryenle doğumun gerektiği durumlardır. Bunlardan biri sizin için geçerli değilse normal doğumu deneyebilirsiniz demektir.
Planlı sezaryenler 39. gebelik haftası civarında gerçekleştirilir. Hastanın operasyon için gerekli tetkikleri kontrol edilir, eksik olanlar tamamlanır. Mümkünse operasyondan önce anestezi doktoru ile hasta görüştürülür. Operasyondan önceki gece saat 24’ den sonra hasta aç kalır. Hiçbir şey yemez ve içmez. Sabah da kahvaltı yapmadan hastaneye gelir.
Hasta ameliyathaneye alınır. Genel anestezi veya belden uygulanan bölgesel anesteziden (epidural anestezi) sonra hasta steril örtülerle kapatılır. Karın alt kısmından tüylü bölgenin hemen üstünden yatay 8-10 cm.lik bir kesi yapılarak karın ön duvarı açılır, rahime ulaşılır ve birkaç dakikada bebek çıkarılarak hazır bekleyen çocuk doktoruna verilir. Bebeğin ilk bakımı, muayenesi ve gerekiyorsa müdahalesi burada yapılır. Anne uyanıksa bebek hemen anneye verilir ve ilk temas sağlanır.
Bebek çıktıktan sonra plasenta ve diğer zarlar rahimden çıkarılır. Kanama kontrolü yapılarak rahim ve karın ön duvarının katları anatomiye uygun olarak dikilir. Cilde estetik dikiş yapılarak yara yeri silinip kapatılır. Bu ameliyat genellikle 30-40 dakika kadar sürer. Anne ameliyathanede 10-15 dakika takip edildikten sonra doğum servisine gönderilir ve orada takibe alınır.
Sezaryenden sonra ilk yapılacak şey anne kendine gelir gelmez bebeği vermek ve en kısa zamanda emme olayının gerçekleşmesini sağlamak olmalıdır. Operasyondan sonraki ilk 2 saat 15 dakikada bir annenin nabzı, tansiyonu ve vajinal kanaması takip edilir. Sonraki 6-8 saat boyuncada saat başı rutin takip yapılır. Anne ayağa kalkana kadar sondası kalır ve serumla beslenir. Annenin rutin beslenmeye başlaması için barsak hareketlerinin olması, gaz çıkarması gerekmektedir. Bunlar olana kadar serumla beslenir veya hafif sulu gıda alır. Ameliyat sonrası gaz çıkarma problemi olabilir, bunun olmaması için hastanın bol bol yürüyüş yapması gerekmektedir.
Gazını çıkarmış ve genel durumu iyi olan hasta pansumanı yapıldıktan sonra taburcu edilebilir. Hastanede kalma süresi genellikle 2 gündür.
Operasyondan 3 gün sonra hasta evinde ayaktan, kısa süreli ılık su kullanarak duş yapabilir. Sezaryenden sonra toparlanma süresi normal doğumdan daha uzundur. 10-15 gün sonra kendinizi daha iyi hissediyor olacaksınız. Otururken, ayağa kalkarken bazı hareketlerde kesi yerinizde ağrı olması çok doğaldır. Doktorunuz bu ağrılarınızı azaltmak için size yardımcı olacaktır. Bebeğinizi emzirirken de bir yastıkla kolunuzun altını destekleyip bebeği kesi yerine oturtmazsanız daha rahat edersiniz.