Kadın üreme organları başlıca rahim, fallop tüpleri, over (yumurtalık) ve vajenden oluşmaktadır.
Rahim (Uterus): Bebeğin geliştiği ve yerleştiği yerdir. Aslında kas yapısındadır. Gebelik esnasında bebeğin gelişebilmesi için gevşer. Doğum esnasında bu kaslar kasılarak şiddetli ağrılar oluşturur, bu ağrıların sebebi uterusun giriş kapısı olarak adlandırılan serviksin açılmasıdır. Servikal açıklık 10 cm. olunca doğum gerçekleşir.
Serviks, vajinanın sonunda yer alan uterusun giriş kapısıdır. Bir kanal yapısındadır ve bu kanaldaki salgılar spermi depolar, geçişini sağlar ve vajenin asit salgısına karşı koruma sağlarlar.
Uterusun iç yüzü endometriyum adı verilen bir tabaka ile kaplıdır.
Hormonal etki ile endometriyum gebelik materyalinin yerleşmesi ve gelişmesi için elverişli bir hale gelir. Gebelik oluşmadığındaysa adet kanaması ile dökülür.
Fallop Tüpleri: İki tanedirler.Overler ( yumurtalıklar ) ile uterus arasında bulunurlar. İç cidarı oldukça ince bir kanaldır. Uçlarında fimbriya denilen saçak şeklinde uzantıları vardır. Ovulasyon (yumurtlama) esnasında bu saçaklar oositi ( kadın üreme hücresi ) yakalayarak tüpün içine doğru iterler. Oosit ile sperm arasındaki döllenme fallop tüpünde gerçekleşir.
Over (Yumurtalık): Uterusun iki yanında fallop tüplerine yakın yerleşimlidirler.Yumurtalıklarda bulunan folliküller her adet döneminde olgunlaşarak oositi oluştururlar. Bu sistemde bozukluk olursa adet düzensizlikleri ve gebe kalamama sorunları olabilir.
Vajen: Kas ve bağ dokusundan oluşmuştur. İlişkiye girilen ve spermlerin bırakıldığı yerdir. Ortalama 8-12 cm. uzunluğundadır. İç yüzeyinde genişlemeye yardımcı ruga dediğimiz kıvrımlar vardır.