Genital Siğiller (HPV)

Genital Siğiller (HPV)

Genital Siğiller (HPV)

Kondilom (condyloma accumunata) adı verilen genital siğiller daha önce HPV virüsü ile enfekte olmuş kişilerle cinsel ilişkiye girme sonucu ortaya çıkar. Tekrarlama eğilimi olması çoğu zaman kişinin moralini bozar.

HPV genital bölgeye yerleşebildiği gibi el ve ayaklara da yerleşerek buralarda da siğillere sebep olur. 100 kadar tipi tanımlanmıştır. Genital lezyonlarda en sık rastlanan 6, 11, 16, ve 18 başta olmak üzere 20 kadar tipi belirlenmiştir.

En sık dış genital, vajen, vajen makat arası bölge ve makat etrafında; erkekte ise penis ve kasık bölgesinde görülür. Tek olabileceği gibi çok sayıda da olabilir. Karnabahar şeklindedir. Kondilom da ağrı olmaz, fakat ara sıra kaşıntı ve yanma görülebilir. Gebelik sırasında çok hızlı bir şekilde büyür ve çoğalır.

Kuluçka süresi belli değildir. Uzun süre sessiz kalabilir. Siğiller virüsle temasdan aylar hatta yıllar sonra bile çıkabilir. Hastaların büyük kısmında bulaşmadan 1- 8 ay içinde belirti verir.

Önce toplu iğne başı kadar küçüktür ve kişinin kendisi görür ya da hisseder. Ancak tedavi edilmezse hızla büyüme ve yayılma eğilimi vardır.

Genital siğiller kanser yapar mı?

Genital siğiller HPV tip 6 ve 11 ile oluşur. Bunlar kanser açısından düşük riskli gruptandır. Bu nedenle siğiller kanser yapmaz veya kansere dönüşmez. Kanser riski son derece düşük de olsa kişilerin yıllık olarak smear testini yaptırmaları gerekmektedir.

Peki genital siğiller neden tedavi edilmelidir?

Özellikle kozmetik nedenler, bu lezyonların cinsel eşe bulaşmasının engellenmesi ve yarattığı şikayetleri (ağrı, kaşıntı, yanma) gidermek için tedavi edilmelidir. Pek çok kişide bu lezyonların olması cinsel isteksizlik ,eşe bulaştırma korkusu ve endişe yaratır.

Siğiller tedavi edilseler bile uzun dönemde tekrarlayabilir. Buradaki en büyük neden vücudun bağışıklık sisteminin zayıf düşmesidir. Direnç düştüğü anda siğiller tekrar ortaya çıkabilirler.

HPV ile ilgili daha geniş bilgiyi, bulaşma ve korunma yollarını HPV enfeksiyonu bölümünden okuyabilirsiniz.

Genital siğiller tanı

Siğillerin görülmesi ile tanı konur. Bazen lezyonlar ciltle aynı hizada olur ve tanıda zorlanma yaşanır. Bu gibi durumlarda özel solüsyonlar ve kolposkopi ile tanı konabilir. Smear testi kondilomun tanı ve takibinde son derece önemlidir. Hayatının herhangi bir döneminde kondilom geçiren kişiler yılda bir defa smear yaptırmalıdır. Kondilom tanısı almış kişilerin eşlerinin de mutlaka muayene olması, lezyon varsa tedavi olması gerekir. Tedavi edilmemiş bir eş enfeksiyonun sürekli bulaşmasına sebep olur.

Genital siğiller tedavi

Tedavide virüsü yok etmek mümkün değildir. Tedavi sadece siğilleri ortadan kaldırır. Ancak unutulmamalıdır ki genital bölgedeki her lezyon siğil değildir. Tanı için mutlaka bir dermatoloğun veya jinekoloğun görmesi gerekir.

Cerrahi olarak veya Leep ile çıkarma

Siğillerin çok büyük olduğu durumlarda uygulanır.

Siğillerin yakılması veya dondurulması

En sık kullanılan ve en başarılı tedavi yöntemidir. Amaç lezyonun tahrip edilmesidir. Yakma işleminde lazer ya da elektrokoter; dondurma işleminde ise (krioterapi) sıvı nitrojen kullanılır. Lezyonlar çok sayıda ise 2 seans gerekebilir. Yakma işleminde siğilin sayısına ve yerine göre lokal ya da genel anestezi uygulanır.

Kimyasallar

Dıştan sürülen bazı ilaçlar kullanılabilir, ancak bu uzun süreli ve zahmetli bir tedavidir. Çoğu ilaç hasta tarafından değil doktor tarafından uygulanmalıdır. Çünkü yanlış uygulanırsa çevre dokuya da zarar verebilir.

İlaç tedavileri

İmmün direnci artırmaya yönelik interferon ve imikimod (aldara krem) kullanılır.

Aldara krem sürüldüğü bölgede lokal olarak immün direnci yükseltir ve virüsle savaşı hızlandırır. Gebelikte kullanılabilir. Tercih edilmemesinin sebebi kullanımın zor ve uzun olmasıdır. Tedavi haftada 3 kere uygulanmak şartı ile 16 haftaya kadar uzayabilir. Krem sürüldükten sonra 10 saat içinde ilişkiye girilmemeli ve banyo yapılmamalıdır.