Kordon kanı, anneyle rahimdeki bebek arasında bulunan, gebelik boyunca besin ve oksijen gereksinimini sağlayan göbek kordonundan doğum sonrasında toplanabilen kandır. Kordon anneden kanı alır, içindeki besin maddelerini emer ve kendi içerisinden geçirerek bebeğe iletir. Bebeğin anne karnında beslenmesini ve büyümesini sağlar. Bebek doğduktan sonra kordon kesilir, anneye bağlı olduğu plasenta adlı kısım ise çıkarılır. İşte bu kanın içinde bol miktarda ana hücre vardır.
Ana hücreler insan vücudunu oluşturan ana hücrelerdir. Sınırsız bölünme, her türlü vücut hücresine dönüşme ve tedavi edici yeni görevler üstlenme imkanına sahiptirler.
İnsan vücudundaki cilt, kaslar, kemikler, sinirler ve kan hücreleri gibi tüm organlar bu ana hücrelerinden oluşur
Hastalıklar ve yaralanmalar nedeniyle oluşan hasarları onarır ve iyileştirirler.
Gerektiğinde, hangi tip dokuya ihtiyac varsa ona dönüşürler.
Ana hücreler ne kadar gençse o kadar etkilidirler.
Günümüzde hayatı tehdit eden bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır :
Kan ve lenf bezi kanserleri, aplastik anemi, genetik hastalıklar
Organ mühendisliği, kardiyovasküler cerrahi, gastroenteroloji, nöroşirurji, endokrinoloji
Erişkinlerin vücudunda az sayıda da olsa ana hücre bulunur. Bunlar kanda ve kemik iliğinde bulunan kan üreten ana hücrelerdir. Göbek kordonundan alınan kanda ise çok sayıda ve elde edilebilecek en genç ana hücreler vardır.
Hayır. Aile içi bireylerin gereksinimleri de kolaylıkla karşılanabilir. Yasal olarak bebek 18 yaşına gelene kadar bu hücreler hakkında ebeveynler karar verir.
İleride gereksinim olması halinde ana hücre kaynağı olarak kullanılmak üzere göbek kordonu kanından ayrıştırılan ana hücrelerin sıvı azot tankları içinde uzun süreli saklanması KORDON KANI BANKACILIĞI olarak adlandırılır.
Kordon kanı toplanması hem normal doğumda hem de sezaryen doğumlarda uygulanabilen bir işlemdir. Kordon kanı bebek doğar doğmaz ilk 10 dakika içinde, göbek bağının plasenta tarafından kalan bölümünden alınır. Bu kan, plasenta ile birlikte atıldığından, kanın alınması normal doğum prosedürünü ve bebeği herhangi bir şekilde etkilemez. Kanın toplanma işlemi; basit, tehlikesiz ve acı vermeyen bir işlemdir. Alım sırasında anneye ya da bebeğe herhangi bir cerrahi işlem yapılmaz. Bu işlem sırasında yaklaşık 60-1200 cc kordon kanı pıhtılaşmayı önleyici madde içeren kan torbası içinde toplanır